Sivut

21. huhtikuuta 2015

Itsetehty matto kangaspuilla

Yksi pitkäaikaisista "pakko toteuttaa"-haaveistani on ollut maton kutominen kangaspuilla.
Olen peruskouluaikana kutonut maton käsityötunneilla, mutta en muista siitä muuta kuin, että matto valmistui ja koristaa nyt vanhempieni kodissa huonettani :)
Olen pyöritellyt uuden maton kutomista jo hetken päässäni ja kuin satumalta huomasin lehdessä mainoksen/artikkelin Taito Pirkanmaa ry toiminnasta, jossa mainittiin, että kuka tahansa voi tulla ja kutoa oman mattonsa. 
Katsoin netistä lähimmän toimipisteen ja otin yhteyttä Taitokeskus Epilään sähköpostilla. Sain pian viestin takaisin, jossa minut kutsuttiin paikan päälle tutustumaan erilaisiin mattoihin ja tekniikkoihin.

Kun saavuin paikalle olin päättänyt, että teen raitamaton. Hieman mustaa, valkoista ja harmaata. Mutta kun Taitokeskus Epilän työntekijä Sanna alkoi esitellä minulle erilaisia vaihtoehtoja olin ihan ällikällä lyöty. Kysyin varmaan jokaisen matto-mallin kohdalla "Osaisinko minä oikeasti tehdä tuollaisen?" En ikinä olisi uskonut, että matot yllättäisivät minun näin, mutta niin kävi :D
Ylläolevista kuvista näet erilaisia kuviomalleja.  
Mattojen kuvio riippuu siitä miten kangaspuiden loimilangat on pujoteltu paikoilleen. Kuvioiden lisäksi mattoon voi tuoda ilmettä väreillä, materiaaleilla sekä pintatekstuurilla. Katselimme pitkään vaihtoehtoja ja lopulta päädyin marokkotyyliseen mattoon.
Kuteet mattoon kävin hakemassa Lamminpään Poppanavakasta. 

Kutomispäivänä menin paikalle hieman epäilevin askelin ja ajattelin, että mitäköhän muut pro-harrastelijat tykkäävät tällaisesta untuvikosta, mutta vastaanotto olikin hyvin lämminhenkinen. Niin työntekijät kuin kutojatkin olivat kiinnostuneita muiden töistä ja tunnelma oli hyvin innokas ja inspiroiva. Tunsin oloni erittäin kotoisaksi :)
Ammattitaitoinen Sanna opasti minua maton kutomisessa.

 JA SITTEN ITSE KUTOMISEEN:
Kuinka moni oikeasti tietää miten matto valmistetaan ja miten kangaspuut toimivat? Ei varmasti kauhean moni. Itse ainakin vietin muutaman yöttömän yön miettien miten ihmeessä mattoihin saa erilaisia kuvioita ja miten kangaspuiden polkimia käytettään. Kaikki kuitenkin selvisi kun pääsin  hommiin.
Kangaspuut on uskomattoman näköinen härveli. Satoja lankoja pujottelee toistensa lomassa ja erilaiset ratakset ja veivit kruunaavat tämän kapistuksen. Ensisilmäyksellä maton kutominen tuntuu lähes mahdottomalta, mutta kun istuu rauhassa alas ja kuunteleen opettajan neuvoja alkaa matto pikkuhiljaa valmistua.
Polkimia oli 7 kappaletta ja niitä poljettiin sen mukaan mitä ohje näytti. Hyvin, hyvin yksinkertaista, mutta tarkkaavaisuus ja keskittyminen ovat avainsanoja tässä puuhassa. Itselläni meni 85cm leveän ja 130cm pitkän maton kutomiseen aikaa noin 15h, ei kolme kutomispäivää. Ja tuo aika tavallisen työpäivän päälle -täydellä keskittymisellä- on melko rankkaa. Suosittelen siis kutomista vapaapäivinä.

Ja saanko esitellä: ihana, uusi, itsetehty mattoni. Rakastan sitä!
En vieläkään usko, että olen tehnyt tuon maton itse. Siitä tuli niin hieno ja se sopii uuteen asuntoomme täydellisesti. Muutamassa kohdassa on pieniä virheitä, mutta ensikerralla paremmin :)

Ei muuta kuin kaikki kutomista kokeilemaan!

11 kommenttia:

 1. Upea matto, niin kaunis! Minullakin tulee kangaspuilla kudottavista matoista mieleen vain raitamatot, mutta niillähän saa näköjään aikaan vaikka minkälaista kuviota. Minkä kokoinen mattosi on ja paljonko se söi kudetta? Entä voisitko kertoa paljonko opetus ja kangaspuiden käyttö maksoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos kauniista kommentista :) En muista tarkalleen kuinka paljon matto tuli maksamaan, ehkä noin 60-70€. Kangaspuiden päivävuokra oli 10€ päivä (myynnissä on myös kausikortteja, joilla saa vuokrata kangaspuita niin paljon kun haluaa kauden ajan). Lisäksi hintaan tulee loimilanka maksu per metri, joka riippuu loimen väristä ja leveydestä, noin 9€ ylöspäin. Ja tietenki itse kuteet. Ne voit ostaa paikanpäältä tai käyttää omia kuteita. Tai voihan sitä tehdä kuteita vanhoista vaatteista, lakanoista tai vaikka farkuista niinkuin yksi rouva teki, josta oli myös kuvaa tossa postauksessa. Mun mattoon meni noin 1,5-1,7kg kudetta.(Mattoni on 85cm leveä ja 130cm pitkä + hapsut) Mutta kuteen menekki riippuu kuteen koosta, pehmeydestä sekä maton kuviosta. Eikä opstus maksa mitään :)

   Poista
 2. Komea matto :) eksyin googlen kuvahaulla blogiisi muutamapäivä takaperin ja jäin koukkuun luin koko blogin läpi :D Aivan mahtavia juttuja olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu, olipa mukava palaute heti aamuun :)

   Poista
 3. Osuin tänne vahingossa kun etsin maton tekemiseen vinkkejä. Minulla on vähän samanlainen tausta kuin sinulla eli koulussa olen tehnyt aikoinani pienen pätkän poppanaa ja siihen kokemukseni jääkin. Nyt haluaisin tehdä maton ja jotain muutakin kangaspuilla. Blogisi antoi minulle rohkeutta mennä Verkarantaan kysymään josko minäkin pääsisin kokeilemaan. Heti ensi viikolla aion mennä tutustumaan. Mattosi on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Lämmittipä mieltä kuulla, että lähdit kokeilemaan! Tsemppiä!

   Poista
 4. Moikka!

  Ite olen menossa ensimmäistä kertaa kutomaan mattoa joulun välipäivinä. Olen siis aivan aloittelija, ja kaikki käsitteetkin vielä vieraita. Saimme järjestettyä opetusta pariksi tunniksi, ja nyt täytyisi vaan etukäteen päättää millaisen maton sitä haluaisi tehdä. Tämä sun matto on tosi kaunis! Millä sidoksella se on kudottu? Ja ilmeisesti loimet täytyy luoda tietyllä tavalla tietyn kuvioisiin mattoihin, vai olenko ymmärtänyt ihan väärin?

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tiia, mattosi on jo varmaan valmis, kun luet tämän viestin :D Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. En osaa sanoa, millä sidoksella kyseinen matto on kudottu. Opettaja oli valmiiksi laittanut loimen ja kertoi, että mitä kaikkea kuvioita sillä toi tehdä. Tästä matosta oli mallikuva ja ihastuin siihen. Minkälaisen maton sait aikaiseksi?

   Poista
 5. Moikka!

  Just luin taito pirkanmaan sivuja ja eksyin myös blogiisi! Olen myös joskus ala-asteella kangaspuilla kutonut muutaman maton ja nyt yhtäkkiä tuli innostus tehdä taas matto :) Kiva blogi sinulla! :)

  VastaaPoista
 6. Heippa! Kudoitko pelkästä trikookuteesta? Ihastuin totaalisesti tekeemääsi mattoon ja ajattelin tehdä samankaltaisen maton tyttäreni huoneeseen☺ En ole aikaisemmin kutonut mitään, toivottavasti homma ei ole liian haastava😅

  VastaaPoista
 7. Heippa! Mistä kyseisen kuosin kutomisohjeen voisi löytää? Haluaisin tehä samalla kuosilla olevan maton tyttäreni huoneeseen. Niin kaunis :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...