Sivut

18. helmikuuta 2016

T-paidan solmuvärjäys

Tilasin ebaystä Rit:n kankaanvärjäysjauheita, jotka tuttuun tapaan on odottaneet kaapissa käyttöään ties miten kauan. Lopulta löysin aikaa värjäystouhuille, ja jestas miten hauskaa puuhaa tämä on :D Sopivan helppoa näpertelyä ja tuloksenkin näkee melko nopeasti. 


En ole ennen värjännyt kangasta, joten olin alkuun aika pihalla mitä olin tekemässä. Onneksi YouTubessa on tarjolla monia opetusvideoita ja hetken niitä selattuani olin melko varma siitä miten toimin. Värjäyspakkauksissa on myös hyvät ohjeet ja niistä löytyy vinkkejä moneen erityyppiseen värjäykseen. 
Lähtötilanne oli siis valkoinen Hennesin puuvilla paita. Riippuen siitä minkälaisia kuvioita paitaan haluaa, tulee solmutus/sitominen tehdä sen mukaan. Itse taittelin kankaat tasaisesti alhaalta ylöspäin ja kiinnitin kankaan langoilla ja kuminauhoilla. Tiukat kuminauhat jättää helposti rosoisia reuvoja värjäyskohtiin, joita yritin tässä välttää. 
Itse värjäys tapahtui ihan tavallisessa muovisessa astiassa, johon laitoin sopivan määrän niin kuumaa vettä kuin hanasta tuli. Kaadoin päälle vielä noin 5 litraa kiehuvaa vettä, jotta sain vedestä tarpeeksi kuumaa. Veden sekaan kaadoin pussillisen väriainetta ja sekoitin mukaan hieman suolaa, jonka pitäisi parantaa värjäystulosta. Kastelin kankaat ennen värjäystä hanan alla ja sitten upotin ne väriveteen. Annoin värin vaikuttaa noin 30 min. Kun vaikutusaika oli kulunut huuhdoin kankaan kuumalla vedellä. Kun väriä ei enää pääse kankaasta vaihdetaan vesi kylmään, jolla ikään kuin suljetaan kankaiden kuidut, jotta väri pysyisi kankaassa. 


Kun upotin sidotut kankaat veteen olin varma, että koko paita värjääntyy ihan täysin siniseksi, eikä siihen jää mitään kuviota, mutta väärässä olin. Olin yllättynyt miten vaaleaksi keskikohta jäi, vaikka paita oli aivan litimärkä, kun otin sen pois värjäyksestä. 


Alla on ihan tavallinen paksu sisustuspuuvilla, jonka otin myös värjäyskokeiluun. Olisin ehkä tykännyt, että vaaleat kohdat olisivat olleet osaksi ihan valkoiset, mutta se tuskin on mahdollista tällä menetelmällä, jossa kankaat jätetään värjäysveteen pitkäksi ajaksi. Mutta ihan jees, kun kankaasta tekee valmiin ompeleen. 


Olin juuri ennen värjäyksen aloittamista ottanut koneesta valkoiset pyykit pois ja harmittellut, kun valkoisista vaatteista tulee niin helposti harmaita. Ajattelin, että kokeilen heittää haalistuneet sukat ja boxerit värjäysveteen ja katsoa mitä tapahtuu. En käynyt sekoittamassa vaatteita kertaakaan värjäyksen aikana (varmaan olisi pitänyt) ja se näkyi  epätasaisena värinä boxerien pinnassa. Kuvassa ei eri sävyjä näy, mutta valossa kun katsoo, niin silmä erottaa selkeästi eri sävyjä aaltoilevasti kankaan pinnassa. Mutta muuten väristä tuli kiva ja parannus edeltävään huomattava. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...